Μέλι
Αγαπάμε αυτό που κάνουμε!
Το μέλι μας είναι η διαφήμισή μας.

Ενας ανεκτίμητος θησαυρός για την υγεία.
Οι εργάτριες μέλισσες (οι οποίες αποτελούν το 98% τουλάχιστον του πληθυσμού των κυψελών) είναι εκείνες που παράγουν το μέλι μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία. Απαιτείται ένας μεγάλος αριθμός εργατριών μελισσών, και καμία μέλισσα δεν μπορεί μόνη της να παράγει μέλι χωρίς τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Με λίγα λόγια, κάποιες μέλισσες πετάνε έξω από την κυψέλη, αναζητώντας νέκταρ. Οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ ή τα μελιτώματα αυτά των φυτών και στη συνέχεια τα συμπυκνώνουν και τα μετουσιώνουν με την προσθήκη των αδενικών τους εκκρίσεων σε μέλι. Μετά από το μάσημα, οι εργάτριες διαχέουν την ουσία σε κηρήθρες, έτσι ώστε το νερό να μπορεί να εξατμιστεί, και να κάνει έτσι το μέλι πιο πυκνό και παχύρευστο. Η εξάτμιση του νερού επιταχύνεται καθώς άλλες μέλισσες κάνουν αέρα με τα φτερά τους. Μόλις η παραγωγή του μελιού τελειώσει, μια άλλη ομάδα μελισσών είναι υπεύθυνη για να σφραγίσει τις κυψελίδες με κερί, έτσι ώστε το προϊόν να προστατεύεται.


Αχ αυτό το μέλι...
Η σύνθεση
Η κύρια σύνθεση του μελιού είναι οι υδατάνθρακες, σε ποσοστό 95-97% του ξηρού του βάρους. Επιπλέον συναντώνται ενώσεις όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, ανόργανα άλατα και οργανικά οξέα. Στο καθαρό μέλι ακόμα συναντώνται φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. Τα πιο σημαντικά σάκχαρα του μελιού είναι οι μονοσακχαρίτες φρουκτόζη και γλυκόζη. Εκτός από αυτούς τους μονοσακχαρίτες εμφανίζονται και μικρότερες ποσότητες δισακχαριτών και τρεζακχαριτών και λίγοι ολιγοσακχαρίτες, πολλά από τα οποία σάκχαρα αυτά σχηματίζονται κατά τη διάρκεια την ωρίμανση του μελιού. Παρ' όλο που είναι γνωστή η σύσταση του μελιού είναι αδύνατο να παραχθεί βιομηχανικά, δηλαδή στο εργαστήριο!

Η κρυστάλλωση
Η κρυστάλλωση «Ζαχάρωμα» είναι μια φυσική ιδιότητα του μελιού και δεν αλλάζει την θρεπτική του αξία. Οι βασικοί παράγοντες που συμβάλουν στην κρυστάλλωσή του, είναι η ποσότητα της γλυκόζης και του νερού πού περιέχει. Έτσι, μέλια με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη κρυσταλλώνουν πολύ γρήγορα (1-2 μήνες) π.χ. μελί ρεικιού, ενώ μέλια με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη κρυσταλλώνουν αργότερα ή και καθόλου, π.χ. μέλι ακακίας. Η κρυστάλλωση, αποτελεί δείγμα ότι το μέλι δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία γι αυτό πλησιάζει περισσότερο το αγνό και φυσικό προϊόν. Δεν προξενεί αλλαγή στη θρεπτική και βιολογική αξία του μελιού. Είναι μια απόλυτα φυσική κατάσταση, όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, η οποία επηρεάζεται από διάφορους φυσικούς παράγοντες, είναι παρ όλα αυτά αναστρέψιμη. Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν σημαίνει ότι είναι χαλασμένο ή νοθευμένο.

Η θρεπτική αξία
Ως τροφή είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Δίνει ενέργεια στους μύες, πνευματική διαύγεια, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Η τακτική χρήση του μας εξασφαλίζει σφρίγος και συντελεί στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ο Ιπποκράτης και οι περισσότεροι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Είναι θαυμάσιο προϊόν κι έχει εκτιμηθεί από την αρχαιότητα. Σήμερα, είναι διαπιστωμένο ότι τα ανόργανα στοιχεία που περιέχει διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό και τη θρέψη, έχει συστατικά του σκελετού και των κυττάρων που συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και είναι ρυθμιστικός παράγοντας της οξύτητας του στομαχιού. Επιπλέον, το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει τα προβλήματα του έλκους και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Η κατανάλωση μελιού βοηθά στην ταχύτερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας, λόγω του σιδήρου που περιέχει. Εχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη που βοηθά ιδιαίτερα τα άτομα, που λόγω καθιστικής εργασίας υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Τέλος, το μέλι έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών και είναι χρήσιμο για την επούλωση και τον καθαρισμό ή την απολύμανση πληγών. Η ποιότητα είναι αξεπέραστη και εννοείτε μπορούμε να σας ενημερώσουμε για οτιδήποτε σχετικά με τα μέλια μας!
